Dla pasjonatów kuchni, jaka zapełni żołądek po brzegi, pozwalając na niebagatelne poczucie sytości, wyśmienitą ideą jest kuchnia italiano, a wobec tego nic innego jak kuchnia włoska. Włosi słyną ze swoich potraw na całym globie, a dania jakimi się szczycą, stały się regularnymi gośćmi na stołach w domach wielu ludzi, również Polaków. Co przyczynia się do takiego stanu rzeczy? Otóż blisko kuchni francuskiej i greckiej, to jedna z w największym stopniu popularnych kuchni, a dzieje się tak za kwestią korzystania z kolosalnej ilości warzyw, całkiem podobnie jak w kuchni greckiej również przypraw, lecz i parmezanu – sera, który ubóstwiają wszyscy miłośnicy włoskich dań. Sukces własnej popularności kuchnia włoska zawdzięcza wspomnianym wyżej przyprawom, do których przynależą pomiędzy innymi: bazylia, oregano, pieprz, tymianek, estragon oraz oczywiście rozmaryn. Prócz tego, Włosi uwielbiają również pomidory, oliwki, czosnek i bezsprzecznie cebulę.
Połączenie dobrych składników z właściwymi przyprawami daje niesamowite wrażenia i powoduje, że zadowolone jest podniebienie nawet najbardziej wybrednych. A co jest branżą kuchni włoskiej i co wyróżnia ja spośród innych? Najogromniejszym atutem tej kuchni jest jej różnorodność – oprócz schematycznych znanych nam dań takich, jak makaron lub pizza, kuchnia włoska oferuje znacznie więcej, na przykład ryż, polentę czy owoce morza. To oczywiście w owocach morza oraz daniach mącznych i – wbrew pozorom – rybnych, specjalizują się Włosi.